Διαγενεακή δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη χωρίς δανεικά | Γιάννος Μητσός

Ομιλία στο 2ο Συνέδριο του Ποταμιού | 27.02.2016

Λέγομαι Γιάννος Μητσός. Ήμουν υποψηφιος Α’ Αθηνας με το Μπροστά και το Ποτάμι. Πήγαμε Μπροστά με το Ποτάμι γιατί συναντίομαστε στην ανάγκη αλλαγών μέσα από την κινητοποίηση δυναμεων που είναι έξω από τη συνιθσμενη κατανομη της εξουσίας.

Αυτές οι δυνάμεις, εμείς όλοι, θέλουμε αλλαγή προς το δικαιοτερο και το αποδοτικότερο. Όχι απλή αλλαγή πολιτικού προσωπικού με ίδιες νοοτροπίες και ψευδεπίγραφες διαφορές. Αυτή η νοοτροπία μας έφερε ως εδώ. Μιλάμε για κρίση. Όμως φοβάμαι η κρίση έχει περάσει. Έχει αντακατασταθεί από τη φτωχωποίηση. Αλλά εάν ως φτωχότεροι συνεχίζουμε τα ίδια, τα θύματα θα αυξάνονται και θα είναι κυρίως οι νέοι.

Η διαγενεακή δικαιοσύνη, παρεξηγημένη και αντιεπικοινωνιακή έννοια, είναι το είδος της πολιτικής που αν σαν έθνος την αγνοήσουμε σήμερα (γιατί οι μεγαλύτερες γενιές ψηφίζουν περισσότερο) τότε θα το πληρώσουμε στο μέλλον πολύ ακριβότερα. Θα την πληρώσουμε με φτώχεια, μετανάστευση και ακρότητες.

Μιλάμε για συνεργασίες. Αλλά με ποιους; Κανένα απο τα παλιά κόμματα δεν είναι μονολιθικοί οργανισμοί. Περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους αλλά και πολλούς από τους χειρότερους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος. Για αυτό πασχίζουν να μας τοποθετήσουν στη βάση του παλιού διπόλου αριστεράς-δεξιάς. Γιατί εξυπηρετεί τη μανιχαϊστική τους λογική κι αφαιρεί από την ουσία της συζήτησης.

Θέλουμε να βρεθούμε με όσους πιστεύουν στο κεντρικό ρόλο του κράτους στη στήριξη των αδυνάτων. Όχι όμως στήριξη με δανεικά που υποθηκεύουν το μέλλον. Αυτά τελείωσαν μαζί με τα ψέματα. Που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε επιστήμη και βάσει της πολιτικής του.

Αφού όχι με δανεικά, πώς; Με πλήθος αλλαγών, παραγωγικών επενδύσεων και παραγωγή πλούτου. Έτσι θα έρθουν δουλειές, δηλαδή φόροι και δημόσια έσοδα. Φυσικά, πρέπει και περισσότεροι να πληρώνουν τους φόρους τους. Όχι το 3% του ενεργού πληθυσμού να πληρώνει το 42% των φόρων. Έτσι θα στήσουμε παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος: στη βάση αναγκών των χρηστών, δηλαδή των πολιτών και όχι στη βάση των επιθυμιών αυτών που φωνάζουν περισσότερο. Έτσι θα δώσουμε αξία στο υστέρημα όσων πληρώνουν φόρους. Έτσι θα δημιουργήσουμε πλαίσιο λογοδοσίας για κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος, είτε μιλάμε για πολιτικούς, είτε για τη δημόσια διοίκηση.

Μόνο έτσι θα προκύψει ισότητα ευκαιριών και ένα γόνιμο περιβάλλον πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φυγής προς τα εμπρός. Η μεγάλη συνεργασία θα στηθεί υπέρ της σιωπηλής πλειοψηφίας. Του εκατομμυρίου των πολιτών που δεν εμπιστεύονται κανέναν. Αυτή θα είναι και η βάση της συνεργασίας. Το ποτάμι το δείχνει εμπράκτως. Οι άλλοι μένει να δείξουν ότι το σκέφτονται κι ότι μπορούν.

Κλείνοντας, γίνεται πολύς λόγος για το προοδευτικό πρόσημο των πολιτικών. Οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον δεν μπορεί να έχει τέτοιο πρόσημο. Προοδευτικό είναι το δίκαιο, είτε μιλάμε για το σήμερα, είτε -κυρίως- για το αύριο.

Σας ευχαριστώ.

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *