Εκλογές 2015: Τέσσερις γυναίκες ρίχνονται στη μάχη της κάλπης και σε καλούν να ψηφίσεις

Είναι νέες, έξυπνες, με όρεξη για δουλειά και ζητούν τη ψήφο μας. Κρας τεστ με τρεις ερωτήσεις για 4 γυναίκες της πολιτικής. Η Λίλα Βόγλη, η Αναστασία Γιάμαλη, η Νανά Βρυώνη και Νατάσα Παπαδοπούλου απαντούν


Τέσσερις νέες γυναίκες, έξυπνες, φιλόδοξες και δραστήριες, μας αποδεικνύουν πως και στην πολιτική το λεγόμενο “ασθενές” φύλο, μόνο ασθενές δεν είναι. Γεμάτες όρεξη για δουλειά και όραμα, ρίχνονται στη μάχη της κάλπης για ένα καλύτερο αύριο τούτης της χώρας.

Ο λόγος για την Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφο, υποψήφια Βουλευτή στην Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νατάσα Παπαδοπούλου, μαθηματικό, υποψήφια Βουλευτή της ΝΔ στο Ν. Κιλκίς, την Λίλα Βόγλη, Σύμβουλο Επικοινωνίας και συνιδιοκτήτρια της εταιρείας beat special events &services, υποψήφια Βουλευτή με το ΠΟΤΑΜΙ στη Β’Αθηνών και την Νανά Βρυώνη, δικηγόρο, υποψήφια Βουλευτή Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΝEWS 247 έφερε “αντιμέτωπες” τις 4 υποψήφιες, θέτοντας σε αυτές τρεις καίριες ερωτήσεις, σε ένα άλλου τύπου “debate”.

*Γιατί μια νέα γυναίκα αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ειδικά σήμερα στην Ελλάδα και ποιο μήνυμα θα έστελνε σε έναν νέο που σκέφτεται να μην ψηφίσει και να απέχει;

Αναστασία Γιάμαλη: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όχι μόνο οι νέες γυναίκες αλλά όλος ο κόσμος δείχνει ένα ενδιαφέρον για την πολιτική και αυτό έχει να κάνει με την κρίση, την ματαίωση των βεβαιοτήτων και την ακύρωση των εκπροσωπήσεων. Θυμάστε ότι πριν από τα Μνημόνια η ενασχόληση με την πολιτική θεωρείτο γραφική, μόνο οι άνθρωποι της Αριστεράς είχαν μια συνεπή και συνεχή ενασχόληση με τα κοινά, οι υπόλοιποι ήταν στον καναπέ και έβλεπαν fame story και Ολυμπιακούς. Όπως λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι στρέφονται στην αριστερά στα δύσκολα.

Σε ότι αφορά την αποχή, πάντα στις εκλογές επιχειρείται να σερβιριστεί η αντί εκλογική συμπεριφορά ως τιμωρία προς το πολιτικό σύστημα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στις πλούσιες αστικές περιοχές πάντα η αποχή  είναι ελάχιστη. Το μήνυμα το οποίο τεχνηέντως προσπαθούν να περάσουν  στον απλό κόσμο είναι να τους αφήσουμε να ψηφίζουν για εμάς και να αποφασίζουν για εμάς.

Νατάσα Παπαδοπούλου: Η γυναίκα σήμερα  παλεύει το ίδιο με τον άντρα για την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας. Η δε Νέα γυναίκα, όπως και η Νέα γενιά που εκπροσωπώ, είναι γεμάτη παραγωγικές ιδέες που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ένα αύριο με προοπτική. Αδίκως η Νέα γενιά έχει ταυτιστεί με την απαξίωση. Η μόνη απαξίωση που δείχνουμε είναι απέναντι στη μικροπολιτική και τις ανειλικρινείς συμπεριφορές. Γεγονός που ώθησε εμένα, καθώς και άλλους συνομηλίκους μου να ασχοληθούμε με αυτό που καλούμε πολιτική, με στόχο να δώσουμε διαφορετική διάσταση στην έννοια αυτή. Άλλωστε όταν κάτι θέλεις να αλλάξει ασχολείσαι με αυτό. Συνεπώς δεν έχουμε περιθώρια για μη συμμετοχή και αποχή από την κάλπη. Χωρίς λαϊκίστικες φανφάρες και ξεπερασμένες τακτικές οφείλουμε ως Νέα γενιά να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε για το μέλλον μας.

Λίλα Βόγλη: Η πολιτική είναι η ζωή μας. Ο τρόπος λειτουργίας ενός κράτους, οι θεσμοί, η νομοθεσία καθορίζουν απολύτως την καθημερινότητά μας. Μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω την apolitique στάση κάποιων.

Στην ουσία αποφάσισα να ασχοληθώ ακόμη πιο ενεργά με τη ζωή μας και να διεκδικήσω να υλοποιηθεί το όραμα της γενιάς μου για τη χώρα μας. Ειδικά τώρα που είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο και πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της διάσωσης ή του τέλους, νιώθω την ανάγκη να είμαι παρούσα με όλες μου τις δυνάμεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένας επικίνδυνος παραλογισμός στο δημόσιο λόγο. Μία ρητορική που εμφατικά αναφέρεται σε αόρατους εχθρούς, διεθνείς συνωμοσίες και διάφορες μεθοδεύσεις με στόχο πάντα τη χώρα μας. Αυτές οι αντιλήψεις είναι πολύ επικίνδυνες. Εδραιώνουν μέσα μας τον φόβο και την αδυναμία και μας καθιστούν άβουλους, αδύναμους και κατευθυνόμενους. Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Είμαστε πολύ ισχυροί, εξαιρετικά νοήμονες και έχουμε όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ζωής που μας αξίζουν. Αυτό θα έλεγα σε έναν νέο άνθρωπο που προβληματίζεται για το αν θα ψηφίσει. Θα του έλεγα ότι η κρίση του και η ψήφος του είναι η δύναμή του και δεν πρέπει να τα παραχωρήσει σε κανέναν.

Θα του έλεγα να είναι υπέρμαχος της δράσης και όχι της αντίδρασης. Θα του έλεγα ότι με τη συμμετοχή του στις εκλογές η φωνή του αποκτά δύναμη και ισχύ ενώ με την αποχή επιτρέπει σε άλλους να αποφασίζουν για εκείνον.

Νανά Βρυώνη: Η γυναίκα έχει εδραιώσει εδώ και πολλές δεκαετίες τον πολλαπλό και πολύτιμο  ρόλο της στην ελληνική κοινωνία, αφού μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μητέρα και σύζυγος και σωστή και επιτυχημένη επαγγελματίας, αλλά και να συμμετέχει στα κοινά και μάλιστα από θέσεις ευθύνης .

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια απόφαση που  έλαβα τώρα, αφού από το Πανεπιστήμιο με ενδιέφεραν τα κοινά και συμμετείχα ενεργά σε αυτά και μετά την αποφοίτησή μου έως σήμερα μέσα και από το χώρο δουλειάς μου, τη Δικηγορία, με γνώμονα πάντα την προσφορά.

Πόσο μάλλον τώρα, λοιπόν, μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης , θεωρώ επιβεβλημένη τη συμμετοχή της νέας γενιάς στα κοινά, στην πολιτική, γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη την ελπίδα και εμείς οι νέοι μπορούμε να την αναγεννήσουμε την ελπίδα και να επανεκκινήσουμε τη μηχανή της Χώρας μας.

Έτσι, λοιπόν, στους νέους συμπολίτες μας που σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής, θα χρησιμοποιούσα μια φράση του Μαρξ ‘’Η αδιαφορία σου είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της προνομιούχας τάξης που ξέρει να το χρησιμοποιεί έξυπνα’’ .

Κανείς δεν πρέπει να απέχει, όταν πρόκειται για το μέλλον μας.

*Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στην Παιδεία, ώστε να αποτελέσει στο μέλλον μια από τις κινητήριες δυνάμεις, που θα μας βγάλουν από την κρίση;

Αναστασία Γιάμαλη: Δεν θέλω να είμαι πεζή και κυνική αλλά αν η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει δέκα μεγάλα προβλήματα τα πέντε πρώτα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στην Ελλάδα για την Παιδεία ήταν πάντα κάτω απο τον κοινοτικό μέσο όρο και στα χρόνια της κρίσης φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις: απολύθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου της Αθήνας με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να λειτουργήσει μέχρι που η κυβέρνηση της Αριστεράς τους επαναπροσέλαβε, υπήρξαν χρονιές που τα παιδιά στα σχολεία έκαναν μάθημα με φωτοτυπίες επειδή δεν υπήρχαν βιβλία, καθηγητές παίρνουν σύνταξη και δεν διορίζονται καινούργιοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο δεν πρόφτασε να συζητηθεί λόγω των εκλογών αλλά και αυτό ακόμη δεν θα μπορούσε να ισοφαρίσει τα δυο προβλήματα που προανέφερα, είναι όμως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το αστικό πολιτικό μπλοκ έχει επιλέξει ως κύριο άξονα επίθεσης στην Αριστερά τα θέματα της εκπαίδευσης και μάλιστα  με ιδεολογικούς όρους. Προβλέπω ότι θα είναι μια από τις μεγάλες συγκρούσεις της επόμενης περιόδου…

Νατάσα Παπαδοπούλου: Το θέμα της Παιδείας δε χρήζει προσέγγισης πλαισιωμένης με επίκληση στο συναίσθημα. Είναι ωραία τα ευχολόγια, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ορθολογιστική προσέγγιση παράλληλα με την ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσφορά γνώσης. Μέσα απο την Παιδεία είναι που μπορεί μια κοινωνία να επιτύχει την εξέλιξη και την ανάπτυξη για την οποία όλοι κάνουμε λόγο. Το πρώτο πράγμα που θεωρώ αναγκαίο είναι η άμεση σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Σύνδεση απαραίτητη  για να περιορισθεί το φαινόμενο του brain drain που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα. Να σταματήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που ταυτόχρονα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του νεανικού πληθυσμού, να φεύγει . Να σταματήσει να παίρνει τη βαλίτσα των δυνατοτήτων του, γιατί εξαναγκάζεται σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, λόγω περιορισμένων εργασιακών δυνατοτήτων και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε εγχώριο επίπεδο.

Λίλα Βόγλη: Η Παιδεία είναι η βάση μας. Είναι όλα όσα φέρουμε και μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Θα ήθελα να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά να αναπτύσσουν την κρίση τους, να έχουν ποικίλα ερεθίσματα τέχνης να λαμβάνουν από νωρίς περιβαλλοντική εκπαίδευση και να αντιλαμβάνονται την αξία της γνώσης. Θα ήθελα να υπάρχει στα σχολεία μας εξωστρέφεια και να καλλιεργηθεί  στο μυαλό των παιδιών η αποδοχή του διαφορετικού. Ένα ζευγάρι αγαπημένων μου φίλων, λόγω της κρίσης πήγαν στη Νέα Ζηλανδία. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στο δημοτικό. Την 25η Μαρτίου ζήτησε η δασκάλα από τη μητέρα των παιδιών να της εξηγήσει το εθιμοτυπικό της Εθνικής μας γιορτής και να μαγειρέψει μπακαλιάρο για τα παιδιά της τάξης. Η δασκάλα στο σχολείο της Νέας Ζηλανδίας τιμώντας τους δύο Έλληνες  μαθητές γιόρτασε την 25η Μαρτίου και εξήγησε σε όλη την τάξη τι σημαίνει αυτή η μέρα για την Ελλάδα. Τα παιδιά κράτησαν την Ελληνική σημαία, έμαθαν την ιστορία μας και έφαγαν ψάρι. Αυτό το σχολείο αυτή την παιδεία και αυτόν τον πολιτισμό θα ήθελα για τη χώρα μας!

Νανά Βρυώνη: Νομίζω ότι δύο είναι οι βασικές τομές πρέπει να γίνουν στην Παιδεία, οι οποίες θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα; Η ανεργία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, α. πρέπει το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία να γίνει βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης των μαθητών, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε πρακτικό, ώστε να γνωρίζουν και στην πράξη πώς ασκείται το κάθε επάγγελμα, τι προοπτικές έχει στην ελληνική αγορά εργασίας και τι ποσοστά απορρόφησης.

Β. Επιβεβλημένη είναι η διασύνδεση της Παιδείας με την αγορά εργασίας. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό πρέπει να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί  ως κέντρο διασύνδεσης με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόσο για την πρακτική εκπαίδευση όσο και για την κάλυψη θέσεων εργασίας, ώστε το ίδιο το Πανεπιστήμιο να μην παράγει άνεργους  επιστήμονες, αλλά καταρτισμένους επαγγελματίες-επιστήμονες.

*Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στην Ανάπτυξη, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική και την ηθική, μέσα στην επόμενη 10ετία;

Αναστασία Γιάμαλη: Μια τόσο γενική ερώτηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απαντηθεί με απαρίθμηση αυτών τα οποία χρειάζεται να γίνουν αλλά θα μπορούσα να συνοψίσω ότι χρειάζεται μια ηθική επανάσταση της κοινωνίας η οποία δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από τη νέα γενιά και εδώ έχουμε το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης των νέων από την Ελλάδα με την επιβαρυντική συνθήκη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ με τα πιο αρνητικά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η ελληνική κοινωνία λοιπόν είναι μια κοινωνία η οποία γερνάει ηλικιακά πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μοιραία γίνεται πιο συντηρητική και πιο φοβική. Συνεπώς το πρώτο πράγμα είναι να αντιστρέψουμε την διαρροή εγκεφάλων (brain drain ), το δεύτερο είναι να εκπονήσουμε ένα σχέδιο, μια αφήγηση για το πως θέλουμε να είναι η χώρα μας μετά από 10 χρόνια, ένα σχέδιο που να περιγράφει και τον ρόλο που διεκδικούμε στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας αλλά και τους στόχους τους οποίους πρέπει να έχουμε για τα επιμέρους διότι δεν μπορεί το σχέδιο μας να είναι το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο στο οποίο μας υποχρεώνει η συμφωνία με τους δανειστές.

Νατάσα Παπαδοπούλου: Το πλαίσιο Ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι στοχευμένο μόνο σε οικονομική βάση, μιας και αναμφίβολα επηρεάζεται από ηθικο-κοινωνικούς παράγοντες. Η Ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την νοοτροπία κάθε κοινωνίας. Και η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας είναι που χρειάζεται πρώτη αλλαγή. Συνειδητή αλλαγή. Να κατανοήσουμε πως αν δεν προχωρήσουμε πρώτα ο καθένας σε αυτοκριτική, ώστε να αλλάξουμε τα κακώς δικά μας κείμενα, η αλλαγή της κοινωνίας συνολικά δεν θα έρθει σε καμία επόμενη δεκαετία. Να χωνέψουμε  πως η Ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο προϋποθέτει αλλαγή, όσο επίπονο και αν αυτό φαντάζει για εμάς. Το δικό μας Μπροστά είναι που θα πάει την Ελλάδα Μπροστά.

Λίλα Βόγλη: Αρκεί να το αποφασίσουμε! Αν επιλέξουμε να δούμε τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα μας απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες και εμμονές που μας κρατάνε στάσιμους μπορούμε να ζούμε σε μία εντελώς διαφορετική Ελλάδα σε 10 χρόνια.

Η κρίση είναι μία περίοδος μεταβατική, μία εκπαιδευτική διαδικασία που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο αξιακό σύστημα εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες. Μία σημαντική αρχή σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αποτελέσουν :

Η επιβράβευση της προσπάθειας, της αριστείας και της προόδου.

Η απόλυτη και καθολική τήρηση των νόμων.

Η προστασία του δημοσίου συμφέροντος γιατί μας αφορά όλους.

Η περιθωριοποίηση «ακτιβιστικών» συμπεριφορών που μάχονται  για να συντηρήσουν μία σειρά στρεβλώσεων που  ωφελούν μόνο τους ίδιους και βλάπτουν το σύνολο.

Αν αλλάξουμε τον τρόπου που σκεφτόμαστε, αλλάζει αυτομάτως και ο τρόπος που λειτουργούμε άρα και ο τρόπος που ζούμε. Είναι η ώρα για την προσωπική και τη συλλογική μας υπέρβαση!

Νανά Βρυώνη: Βιώσαμε όλοι την κρίση τα τελευταία χρόνια, κρίση, εκτός από οικονομική,  αξιών και αρχών που περιέβαλε ακόμα και τη δημόσια ζωή του τόπου μας.

Θεωρώ πως η κοινωνική και ηθική κρίση είναι συνεπακόλουθα της οικονομικής κρίσης που έπληξε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να επέλθει σταδιακά μέσα από την απορρόφηση και εκμετάλλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που μας εξασφαλίζει η παραμονή της Χώρας μας στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες, που σε συνδυασμό με ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα δώσει νέα κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Χώρα μας.

Όσο, λοιπόν, ταχύτερα, επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας και κάθε οικογένεια πάψει να μετρά άνεργους και θύματα της κρίσης, τόσο ταχύτερα θα επανέλθει το αξιακό και ηθικό πλεονέκτημα στον τόπο μας.

Είναι θέμα τιμής και για εμάς τους νέους που ασχολούμαστε με την πολιτική να μετατρέψουμε το πρόσημο της δημοσίας ζωής και του δημόσιου λόγου από αρνητικό σε θετικό, ώστε οι εκπρόσωποί μας να αντανακλούν το ήθος και τις αξίες με τις οποίες μας εφοδίασαν οι οικογένειές μας και ακολουθούμε πιστά στη ζωή μας.

πηγή

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *