“Για να μη στερέψει το Ποτάμι” | Ομιλία Π.Βλάχου στη ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού

Για να μη στερέψει το Ποτάμι” | Ομιλία Π.Βλάχου στη ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όσοι μπήκαμε στα νερά του Ποταμιού σε δύσκολες ώρες, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να μην το αφήσουμε να στερέψει. Εκ μέρους και του Μπροστά που στηρίζει το Κίνημα αλλά και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θέλουμε να προτείνουμε, παρά να μπαίνουμε στον εύκολο πειρασμό της γκρίνιας.

Γι΄αυτό η σημερινή μου παρέμβασή μου γίνεται με ειλικρινές ενδιαφέρον και ευθύνη για όσα προσπαθούμε μαζί. Έχει στόχο να προβληματίσει την ηγεσία, τα όργανα και τα μέλη μας, ώστε να κάνει ξανά το Ποτάμι μια υπολογίσιμη πολιτική οντότητα.

Σήμερα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία:

Οι κίνδυνοι ταυτίζονται με δικά μας λάθη:

Είναι η άρνησή μας να συμβιβαστούμε και να χωρέσουμε στο ‘κοστούμι’ ενός μικρού κόμματος, που κάθε μέρα γινεται μικρότερο.

Είναι στιγμές που λειτουργούμε χωρίς στρατηγική.

Δεν αναδεικνύουμε, δεν αξιοποιούμε φωνές και δυνάμεις, που έρχονται κοντά μας.

Δεν έχουμε συνοχή στην κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση.

Κινδυνεύουμε να γίνει η γκρίνια μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Δεν θα ακουστεί ευχάριστο, αλλά μερικές φορές πάσχουμε από μικρομεγαλισμό.

Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δε μπορείς να γκρινιάζεις ότι δεν σου αρέσει ο αγωνιστικός χωρος. Πρέπει να μπεις να παλέψεις, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή την κακή διαιτησία.

Αντί να λέμε έναδυο πράγματα στοχευμένα, αντί να προσπαθούμε μεθοδικά να επιστρέψουμε στο διεφθαρμένο κατεστημένο τη ρετσινιά του κόμματος της διαπλοκής, θολώνουμε μόνοι μας τα νερά μας.

Θέλετε ένα παράδειγμα μικρομεγαλισμού;

Μπήκαμε στον πειρασμό να προτείνουμε πρόσωπα για στο ΕΣΡ, χωρίς αυτό να ειναι υποχρέωσή μας και προβάλλοντας άτομα, που καλώς ή κακώς διχάζουν το ακροατήριο, εσωκομματικό και ευρύτερο.

Μήπως η λογική να πούμε κάτι πιασάρικο, έχει τον κίνδυνο να εκτεθούμε παρά να κερδίσουμε τις εντυπώσεις;

Δεύτερον, δεν επιμένουμε σε όσα λέμε κατά καιρούς. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, αλλά σβήνουν μετά από 1-2 εβδομάδες. Δεν γίνονται σημαία μας, δεν βαθαίνουν, δεν πολλαπλασιάζονται.

Για παράδειγμα, τι απέγινε το Νιου Ντηλ με την ελληνική κοινωνία;

Τι απέγινε ο διάλογος για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις;

Αφήσαμε το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, ενώ μοχθήσαμε και εμείς – αν όχι περισσότερο – για το περιεχόμενό του.

Τρίτον, είναι εμφανής η έλλειψη προσώπων στη δημόσια παρουσία μας. Τιμάμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, αλλά ακόμη μέχρι σήμερα, εκτός από το Σταύρο και 3-4 νυν και πρώην βουλευτές, το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό μας δεν το γνωρίζει η κοινωνία.

Τέταρτον, η παρουσία μας στην Περιφέρεια ή ακόμη και στους δήμους της Αττικής είναι πια αμελητέα. Που πήγαν τα στελέχη μας; Σε συναντήσεις τομέων, εκεί που κάποτε ερχόντουσαν 30-40 άτομα, τώρα μετα βίας συγκεντρώνονται 3-4, με αποτέλεσμα να μην παράγονται θέσεις, να μην συζητάμε, να μην αξιοποιούμε τη συλλογική γνώση.

Πέμπτον, βλέπουμε όλοι, την έλλειψη ενότητας και συνοχής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Με βουλευτές πολλών ταχυτήτων, αυτό που μας καταλογίζουν όλοι, το ‘θολό στίγμα’, πράγματι τους επιβεβαιώνουμε. Δεν είμαστε “μπετόν αρμέ” σε κρίσιμα ζητήματα.

Το Ποτάμι δεν είναι δεξαμενή σκέψης, να αναδεικνύει ιδέες μόνο ή να καλεί διακεκριμένους Έλληνες σε συζητήσεις προβληματισμού. Η συνάντηση των ιδέων μας με τα πρόσωπα είναι αυτή που δίνει σάρκα και οστά στο κόμμα. Και κόμμα σημαίνει άνθρωποι, επαφή, δράση. Όχι μόνο ψηφιακοί χαρακτήρες ή γκρουπ στα μέσα δικτύωσης. Σημαίνει κανόνες, αμοιβαία δέσμευση και ενότητα.

Φίλες και φίλοι,

Οι προτάσεις οργανωτικής ανασυγκρότησης που καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα είναι αναμφίβολα θετικές και τις επικροτούμε.

Όσο για την πανελλαδική εξόρμηση θα προτείναμε επίσης οι ιδέες και οι προτάσεις μας δεν να μην έρχονται μόνο από πάνω, αλλά να γεννιούνται και να εκκολάπτονται μέσα στο κόμμα.

Κάθε τομέας θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να καταγράψει και να αναδείξει, σε συνεργασία με το πολιτικό συμβούλιο και τους μηχανισμούς μας, τα κορυφαία ζητήματα του. Αλλη καμπάνια μπορεί να είναι ψηφιακή, άλλη με βίντεο, άλλη με εκδήλωση, άλλη με δράση στο δρομο, άλλη με ημερίδα, άλλη με νομοθετική πρωτοβουλία, άλλη σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών. Μόνο έτσι θα ξυπνήσουν οι τομείς και θα ετοιμάσουμε και το πρόγραμμά μας.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται ένα πλαίσιο. Έναν κορμό, μια κεντρική στρατηγική, έναν προσανατολισμό που να απαντά και στην κριτική για τις θολές θέσεις, στάσεις και προθέσεις.

Και εδώ ξεκινά η σύντομη ιστορία μιας μεγάλης ίσως της τελευταίας ευκαιρίας που έχουμε:

Αν μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας. Υπάρχουν αρκετοί – και μέσα στο Ποτάμι – που δελεάστηκαν από την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσια της ΝΔ.

Και κάποιοι πρώην Ποταμίσιοι ή προοδευτικοί πίστεψαν ότι εκεί θα ποτιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να ανθίσουν, όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία.

Μαζί με αυτούς βέβαια, είναι και κάποιοι που συζητουσαν μαζί μας για το “προοδευτικό κέντρο”, αλλά τώρα συνωστίζονται στον προθάλαμο του γραφείου του προέδρου της ΝΔ για να πιάσουν στασίδι για την επόμενη μέρα.

Εδώ και μήνες φωνάζουμε ότι το Ποτάμι ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά έχει σχέση με τη συντήρηση: ούτε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε και τη Νέα Δημοκρατία.

Ουτε φυσικά και με ένα δογματικό, ρετρό ΠΑΣΟΚ ενός στενού πυρήνα, που υπονόμευσε την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα νέο προοδευτικό φορέα από την αρχή.

Για τους μεν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι αυτονόητο ότι ο θεσμικός μας ρόλος ως δυναμικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί. Και στα μεγάλα και εθνικά ζητήματα, όπως το χρέος και το κυπριακό θα βάλουμε πλάτη, υπερασπιζόμενοι την εθνική γραμμή, πάντα όμως μέσα από ευρωπαϊκές λύσεις.

Για τη δε ΝΔ όμως, τα δείγματα είναι αρκετά για να μην ονειροβατούμε.

Η προχθεσινή σκιώδης κυβέρνηση βάζει ξανά τα πράγματα στη θέση τους και τη ΝΔ εκεί που πραγματικά είναι. Έχουμε να κάνουμε με αστέρες της από τη μία της κυβέρνησης της χρεοκοπίας και από την άλλη της κυβέρνησης που δεν έκλεισε ποτέ την διαπραγμάτευση και πόνταρε στη δήθεν αριστερή παρένθεση.

Τώρα λοιπον, φίλες και φίλοι, μας λυνονται τα χέρια.

Οι προοδευτικοί με τους προοδευτικούς.

Οι συντηρητικοί με τους συντηρητικούς.

Οι λαΪκιστές με τους λαΪκιστές

Οι ξενόφοβοι και φασίστες με τους όμοιούς του

Φυσικά, δεν θα εγκαταλείψουμε τον διάλογο με τις προοδευτικές, έντιμες και παραγωγικές δυνάμεις. Αλλά δεν θα χαθούμε στη μετάφραση των επιδιώξεων κάθε προσώπου, προσωποπαγών πολιτικών κινήσεων, αδικαίωτων ηγετών, που φόρτωσαν μνημόνια, φόρους και χρέη στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους.

Οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Και κάθε προσπάθεια να εντάσσεται σε μια στρατηγική.

Τώρα λοιπόν, η στρατηγική που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει όσους “μουμιοποιούν” το ΠΑΣΟΚ και θέλουν να το μετατρέψουν σε νέο ΚΚΕ. Θα συνεχίσουμε όμως να συζητάμε με όσους αναζητούν την υπέρβαση.

Κυρίως όμως δεν εχουμε καμία δικαιολογία ή όφελος να χαϊδευουμε τη Νέα Δημοκρατία.

Με τις επιλογές του Κυριακου Μητσοτάκη θα έχουμε πολλές αφορμές να θυμόμαστε γιατί δημιουργήθηκε το Ποτάμι.

Όμως ακόμη κ αν καποιοι πιστεύουν σε ένα μελλοντικό σύμφωνο συμβίωσης με το Ποτάμι στο ρόλο ενός μικρού εταιρου, τοτε μάλλον αυτό θα το πετύχουν καλύτερα χτυπώντας τις πολιτικές, όχι την πόρτα της ΝΔ ή του προέδρου της.

Αν θελουμε λοιπον να ειμαστε μια υπολογίσιμη πολιτκή οντότητα, ενα κινημα, ήρθε η ώρα να παρουμε πίσω τις πολιτικές, τις αξίες και τις αρχές από τα στόματα αυτών που τις ευτέλισαν. Μέσα από ένα διμέτωπο ανένδοτο αγώνα απέναντι στη συντήρηση, απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και στη ΝΔ, με θέσεις και πρόσωπα.

Μόνο έτσι θα διώξουμε την ομίχλη. Ως αυθεντικοί εκφραστές και μαχητές της ανοιχτής κοινωνίας, όχι ενός μενού δήθεν μεταρρυθμίσεων που δεν λειτουργούν και για τις οποίες μετανιώνουν ήδη αυτοί που τις σχεδιάζουν.

Να παίξουμε επίθεση λοιπόν, και όχι άμυνα.

Να μας σεβονται και να μας υπολογίζουν. Εντός και εκτός συνόρων.

Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας.

Να μη στερέψει το Ποτάμι, για να μη στερέψει η πολιτική.

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *