“Είμαστε φορέας αλλαγής” | Ομιλία Γιάννου Μητσού στη ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού

“Είμαστε φορέας αλλαγής” | Ομιλία Γιάννου Μητσού στη ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού

Φίλες και Φίλοι καλησπέρα,

Το Ποτάμι είναι φορέας αλλαγής. Πως όμως θα φέρουμε αυτή την αλλαγή; Με ποιες συνεργασίες και στη βάση ποιών πρωτοβουλιών;

Μια πλευρά αφορά τα θέματα και τα προβλήματα των πολιτών. Εδώ παίζουν ρόλο οι τομείς πολιτικής. Στο Ποτάμι υπάρχει θέμα με αυτό. Αφορά κυρίως την οργανωτική διάσταση και κινητοποίηση των τομέων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στη σημερινή συγκυρία. Κυρίως γιατί τα το αντικείμενο των περισσότερων τομέων βρίσκεται εκτός της ημερησίας διάταξης. Είμαι υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών στο Ποτάμι και πρώτος αναγνωρίζω τις αδυναμίες που έχουμε και τις ευθύνες που φέρουμε.

Το βάρος όμως πέφτει αναπόφευκτα στις πολιτικές συνεργασίες για τη μεγάλη εικόνα. Με ποιους μπορεί να συνεργαστεί το Ποτάμι;

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε καθόλη την προσπάθεια για ένα ενιαίο Κέντρο πως δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Ούτε εμείς, ούτε οι πολίτες.

Λοξοκοιτάει προς το ΣΥΡΙΖΑ και κύριο μέλημα του είναι να μην χάσει την επαφή με το κράτος. Βλέπουμε και τη σταδιακή επαναφορά στελεχών όπως ο κ. Λαλιώτης και οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται.

Η ΝΔ δείχνει και αυτή το αληθινό της πρόσωπο, πιο πρόσφατα με τη σκιώδη κυβέρνηση. Είναι ένα πρόσωπο δεξιό, πελατειακό, κρατικιστικό, με εμμονή στα τζάκια και έφεση στην ανικανότητα.

Σε καμία περίπτωση δεν πείθει πως μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης με αυτό τον τρόπο.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη σειρά τους αναδεικνύουν τις δικές τους «αρετές» Ανικανότητα, σπατάλη δημοσίου χρήματος, χυδαιότητα υπουργών, διαπλοκή με πληρωμένους δημοσιογράφους, μαύρο χρήμα και σκοτεινές διαδρομές.

Είναι προφανές πως συνεργασία για τη συνεργασία με φορείς όπου υπάρχει χάσμα αντιλήψεων δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Μόνο του να πορευτεί λοιπόν το Ποτάμι; Καλύτερα μόνο του ναι. Ειδικά εάν έτσι μπορεί να συνεχίσει να προτείνει τομές που αποτελούν ρήξη με τις υφιστάμενες πρακτικές.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία του Ποταμιού για τον προϋπολογισμό, Είναι ζήτημα δημοκρατίας η διαφανής διαχείριση και η γνώση των πολιτών για το που πάνε τα λεφτά μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο λογαριασμός της εφορίας δεν μπορεί να μας έρχεται όπως ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Δηλαδή να αποτυπώνεται ο προορισμός του κάθε ευρώ. Τόσα ευρώ για την παιδεία, τόσα για την υγεία, τόσα για εξοπλισμούς, τόσα για συντάξεις, κοκ. Έτσι και οι πολίτες θα ξέρουν που πάνε τα χρήματα τους και θα μπορούν να διαμορφώνουν άποψη για τις προτεραιότητες με τεκμηριωμένο τρόπο.

Είναι θέμα σεβασμού. Αντιρρήσεις ή εμπόδια δείχνουν και προτίμηση των πελατειακών κομμάτων να λειτουργούν σαν μεσάζοντες και να κρατάνε τους πολίτες σε σχετική θολούρα. Τέλος, τίθενται και αναπόφευκτα ερωτηματικά για το εάν υπάρχει και διάθεση συγκάλυψης.

Για αυτό, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στην υποεκπροσωπούμενη Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν έχει προσβάσεις σε μηχανισμούς και πελατείες. Τους νέους που είτε φεύγουν, είτε ψάχνονται οικονομικά και πολιτικά με περιορισμένη προοπτική. Τους επιχειρηματίες που ταλαιπωρούνται από ένα κράτος που αδιαφορεί τόσο για αυτούς, όσο και για τα αποτελέσματα της δράσης τους που δεν είναι άλλα από δουλειές και δημόσια έσοδα. Και άλλους πολλούς.

Αυτές είναι οι δυνάμεις που έχουν ανάγκη την αλλαγή σελίδας περισσότερο από τον καθένα.

Το Μπροστά συνεργάζεται με το Ποτάμι γιατί συμφωνούμε σε κάποιες βασικές αρχές και στόχους. Μεταξύ άλλων την ανοιχτή κοινωνία, τη φιλελεύθερη πολιτεία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες και διαγενεακή δικαιοσύνη.

Σύμμαχοι μας δεν μπορούν να είναι οι αποτυχημένοι, τυχοδιώκτες, τυχάρπαστοι εκπρόσωποι του παλαιού. Δεν είναι ούτε θέμα ηλικίας, ούτε θέμα ιδεολογίας. Είναι θέμα αντίληψης.

Ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι; Είναι οι πολίτες. Οι σιωπηροί, αλλού είναι πλειοψηφία, αλλού μειοψηφία, αλλά πάντα είναι χωρίς φωνή.

Οι σύμμαχοι μας βρίσκονται στην κοινωνία. Όχι στα κόμματα. Αν θέλουμε να τους πλησιάσουμε ώστε να μας ακούσουν ή και να πειστούν πρέπει να αναδεικνύονται οι διαφορές μας από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με απλές κουβέντες, καθαρότητα σκέψης και Αλήθειες. Προπάντων αλήθειες. Όλα δηλαδή τα πράγματα που έχουν σε μεγάλο βαθμό εκλείψει από το δημόσιο λόγο.

Η ευθύνη και η ευκαιρία είναι στα χέρια μας.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο βάλλεται. Στην πράξη αλλά και στα λόγια.

Η προοπτική της χώρας πάσχει. Πρέπει όμως να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να στηρίξουμε την προοπτική με όλες μας τις δυνάμεις.

Μπορούμε; Πιστεύω πως ναι.

Θα το πετύχουμε; Μόνο εάν είμαστε επιθετικοί και αληθινοί γιατί τα γεγονότα είναι αδιάψευστα.

Είναι στο χέρι μας.

Σας ευχαριστώ.

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *