“Μπροστά από τον “Κλεισθένη” | Μεγάλη εκδήλωση του Μπροστά για τους ΟΤΑ

Την περασμένη Πέμπτη 14 Ιουνίου, διοργανώσαμε στον πολυχώρο Yoleni’s μια επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα “Η νέα αυτοδιοίκηση του “Κλεισθένη”. Μεταρρύθμιση ή Απορρύθμιση;”.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλλιθέας, Τάσος Γαϊτάνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής της Νέας Σμύρνης και μέλος του ΔΣ του «Μπροστά», Γιώργος Κρικρής, υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου του thecaller.gr, Ευδοκίας Λελεδάκη, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα στα οποία φαίνεται ότι δε μπορούν να βρεθούν άμεσες λύσεις, ταλανίζοντας τους δύο βαθμούς των ΟΤΑ.

Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς και κεντρικά πολιτικά στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Στο καλωσόρισμά του ο επικεφαλής του Μπροστά, Παναγιώτης Βλάχος, τόνισε ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες συσσωρεύουν οικονομική και κοινωνική δύναμη, γι’ αυτό και πρέπει να εξοπλιστούν με διοικητικές αρμοδιότητες, ώστε να λογοδοτούν ουσιαστικά και απευθείας στους πολίτες και να μπορούν να χαράζουν πολιτικές. Τόνισε τη σημασία της ενότητας και της σύνθεσης για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και ότι η αυτοδιοίκηση, χωρίς να χάνει τον πολιτικό της χαρακτήρα, καλό θα ήταν να μένει έξω από τους εκλογικούς τακτικισμούς της κεντρικής εξουσίας.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε ότι χρειάζονται συνεχείς μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα θεσμικής μνήμης, πολυνομίας και αντινομίας, ενώ στάθηκε στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών των ΟΤΑ και την καθιέρωση –όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι» της απλής αναλογικής: «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και το παρόν εκλογικό σύστημα δεν τα πήγε καλά. Έχουμε δημοτικά συμβούλια που μετατρέπονται σε εκλογική αρένα. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες με την μεταρρύθμιση, ωστόσο τώρα ξεκινά, δεν τελειώνει ο διάλογος.» Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δε δίστασε να απευθύνει κάλεσμα- άνοιγμα στους εκπροσώπους των κομμάτων στο πάνελ, τονίζοντας ότι «οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες».

Στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ελληνική οικονομία στάθηκε ο Τάσος Γαϊτάνης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία ανισοκατανομή της παραγωγής πλούτου, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν με λιγότερο από το 30% στο ΑΕΠ. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τρεις φορές λιγότερο σημαντική από άλλες χώρες στην Ευρώπη». Μάλιστα, επισήμανε πως: «εμείς ως αυτοδιοικητικοί θα τον καταργήσουμε τον «Κλεισθένη», δε μας νοιάζουν τα χρώματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι βλάσφημο ακόμη και για τον ίδιο τον Κλεισθένη, παραβιάζει την λαϊκή ετυμηγορία και είναι μία αντιγραφή του «Καλλικράτη». Για να προσθέσει πως: «Δεν υπάρχει καμία μεταρρυθμιστική διάθεση στον «Κλεισθένη» πρόκειται για απορρύθμιση. Δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αλισβερίσι εκείνου που δεν πέρασε στον 2ο γύρο. Αν θέλουμε να δώσουμε την πραγματική δυναμική στους δήμους και τις περιφέρειες, να τις αφήσουμε να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών».

«Ο «Κλεισθένης Ι» δε θα μπορούσε να είναι μεταρρύθμιση γιατί ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν ρυθμισμένη, είναι μάλλον μία διαρρύθμιση», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. «Το 2006 είχαμε έναν νόμο που ήρθε πριν από τις εκλογές και ήθελε τον δήμαρχο να εκλέγεται με 42% από την πρώτη Κυριακή. Ο «Κλεισθένης» πόρρω απέχει από τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών διοικήσεων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φύγουμε από την κουλτούρα της διαρκούς εποπτείας. Αυτό που έχει γίνει τόσα χρόνια δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι περικοπές. Να φύγουμε από τα κομματικά γυαλιά, που πολλές δεσμεύουν την θεσμική λειτουργία των ΟΤΑ.»

Την πεποίθησή του ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποβλέπει σε ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, εξέφρασε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, στοιχηματίζοντας, μάλιστα, ότι στις 13 Οκτωβρίου του 2019, ημερομηνία για την οποία έχουν οριστεί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα έχουμε τριπλές κάλπες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις εκλογές για τους ΟΤΑ θέλει να έχει ταυτόχρονα οφέλη. Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι το πολιτικό ανάλογο πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο «Κλεισθένης» προβλέπει την ισότητα και τη δικαιοσύνη κατά την εκλογική αναμέτρηση και τον εκβιασμό κατά τη διάρκεια της θητείας. Είναι δεδομένη η διοικητική παρακμή και η ηθική εξαθλίωση, γιατί το πολιτικό προσωπικό στους ΟΤΑ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Το νέο ερώτημα είναι αν πρόκειται για πολιτικό εγχείρημα ή τυχοδιωκτικό κόλπο: πρόκειται μάλλον για το δεύτερο».

Από την πλευρά του, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής της Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κρικρής, αφού μοιράστηκε με τους παριστάμενους μικρές ιστορίες, σημαντικής όμως αξίας για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. «Αυτό που κάνει ο «Κλεισθένης» είναι να μικρύνει το ψηφοδέλτιο, τη στιγμή που βάζουμε πολλές φορές σαν όρο τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα τοπικά και πολιτικά πράγματα. Το ζητούμενο είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μέσω μίας αναδιαμόρφωσης του νομοσχεδίου, δεν είναι το ζήτημα της ονομασίας του, αν πρόκειται για «Καλλικράτη» ή «Κλεισθένη».

Ακολούθησε δίωρη συζήτηση με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες.

*Ευχαριστούμε το ειδησεογραφικό πόρταλ thecaller.gr για την κάλυψη.

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *