Συνεννόηση για τη μετανάστευση | Αναστάσιος Γρύλλης

Ομιλία στο 2ο Συνέδριο του Ποταμιού | 27.02.2016

Ονομάζομαι Αναστάσιος Γρύλλης, και ως μέλος της πολιτικής κίνησης Μπροστά συμμετείχα στις εκλογές Σεπτεμβρίου στο ψηφοδέλτιο του νομού Δωδεκανήσου.

Τα νησιά μας, για τα οποία δεν συνηθίζουμε να μιλάμε συχνά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Δίπλα στα διαχρονικά ζητήματα της υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και του ακτοπλοϊκού, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα μεγαλύτερο, το οποίο καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική. Το Μεταναστευτικό.

Η Μετανάστευση, παγκόσμιο φαινόμενο σε εξέλιξη, αποτελεί πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Η Ελλάδα είναι όμως εκείνη που τιμωρείται λόγω της γεωγραφικής θέσης. Τα σύνορα της ΕΕ είναι το Αιγαίο και η φύλαξή τους είναι ευθύνη όλης της Ένωσης, συνολικά.

Απαιτείται όμως παράλληλα και ένα Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης:

 1. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν άμεσα τα νησιά με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές για την υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί η καταγραφή των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων σε καθημερινή βάση και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 2. Είναι επίσης αναγκαίο η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται στα νησιά μας, να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες, αφού οι υποδομές δεν είναι αρκετές.
 3. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Β. Αφρικής σε ότι αφορά στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
 4. Άμεση μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε οργανωμένα κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά.
 5. Τέλος, αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τουρισμός είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο αυτό. Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που της έδινε το φιλί της ζωής, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αυτή τη στιγμή δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.

Ήδη, οι κρατήσεις σε πολλά νησιά Ανατολικού Αιγαίου έχουν υποστεί σημαντική μείωση με τους ξενοδόχους να κάνουν  δραματικές προβλέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται.

Για τα νησιά αυτά, που επωμίζονται στις πλάτες τους όλο το βάρος από το Μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ληφθούν Μέτρα Ανακούφισης:

Τέτοια μέτρα αποτελούν:

 1. Η προώθηση και η Ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορούν να προσφέρουν τα νησιά μας. (Αναρριχητικός τουρισμός στη Κάλυμνο, θρησκευτικός στη Πάτμο, Συνεδριακός στη Ρόδο, Ιατρικός στην Κω)
 2. Η Αναβάθμιση των νησιώτικων υποδομών και ιδιαίτερα των μαρίνων ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές απέναντι στις πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις τουρκικές ακτές.
 3. Η Προσέλκυση διεθνών τουριστικών επενδύσεων μέσα από ένα τουριστικό αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών.

Την στιγμή που η Τουρκία δημιουργεί Αφορολόγητες Τουριστικές ζώνες στα παράλιά της, η Ελλάδα αποφασίζει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

 1. Να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος στα νησιά από το συνάλλαγμα.
 2. Ο Ένφια η μέρος αυτού, αφού δεν καταργείται, να αποδίδεται στους δήμους των νησιών ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.
 3. Τέλος,είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ, τουλάχιστον για τα μικρά νησιά.

Η δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας θα έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από αλλαγές.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι συμφωνούμε και ας προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ .

Σας ευχαριστώ.

To mprosta.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *